Fűszernövények
Koriander fűszernövény
A koriander egy nagyon hasznos fűszernövény.
Főként az Ázsia konyha használja, de nekünk is érdemes beiktatni a használatát, egészségünk érdekében.
Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, például A-, C- és K-vitamint, folsavat, káliumot, vasat, magnéziumot és kalciumot.
A koriander fűszernövény, magas antioxidáns tartalmának köszönhetően védi a sejteket és erős méregtelenítő hatása is van.
A koriander enyhe idegnyugtató, izomlazító hatású a benne található B vitaminok miatt. Szorongási zavarok és a stressz káros hatásai ellen is jótékonyan hat.
Levelei az emésztésben segítenek, fogyasztásával olyan enzimeket állít elő a gyomor, melyek segítenek az ételek lebontásában. Ha emésztési zavarai vannak, építse be étrendjébe a koriander fogyasztását.
A koriander stimulálja az inzulintermelést, így segíti az egészséges vércukorszint fenttartását.
Vérszegényeknek is javasolt a fogyasztása, mert a koriander nagy mennyiségű vasat is tartalmaz. Éppen ezért nőknek kiemelten ajánlott a koriander fogyasztása.
A koriander anti allergén tulajdonságokkal is bír, csökkenti az allergiás tüneteket, mint például a tüsszögés, orrfolyást és viszketést.
A koriandert fogyaszthatod mikrozöldként, illetve fűszernövényként.
Érdemes kipróbálni mindkét változatot.
Bazsalikom fűszernövény
A bazsalikom nagyon sok jótékony hatású, hasznos vegyületet tartalmaz, amik nagyon kedvezően hatnak a testünkre. Sok helyen a „zöldségek királya” ként hívják a bazsalikomot.
-Levelei olyan jótékony hatású illóolajokat tartalmaz, melyek gyulladásgátló és antibakteriális hatásúak.
-Polifenol flavionokban gazdag fűszernövény, mely védő és segítő hatású a májra.
- A bazsalikom béta-karotin, A-vitamin tartalma magas, ezek védik a szervezetet a szabad gyökök ellen. Aminek fontos szerepe van az öregedésben, és bizonyos betegségek kialakulásában.
- K- vitamin tartalma is jelentős, ami a vér alvadásához szükséges.
- Vas tartalma miatt javasolt vérszegénységben szenvedőknek.
- A vitamin tartalma a tüdő egészségének fenntartásában fontos szerepet játszik.
Felhasználása:
Igen sokoldalúan felhasználható a konyhában: levesek, főzelékek, mikrozöldek, saláták, szószok, mártások, hús- és halételek, kolbászáruk stb. ízesítéséhez, fűszerezéséhez.
A bazsalikomból készíthetünk friss pesztót, és olaszos salátákat is.
Mikrozöldként nevelhető és frissen fogyasztható. A magokből fűszernövényt is könnyen nevelhetünk. Cserépben, balkonládában, vagy akár a konyhaablakban is nevelhető, termeszthető.
Ásványi anyag tartalma igen magas:
-kálium, mangán, réz, magnézium, vas